Dansen waar is het goed voor?

Dans Meditatie, Intuïtief Dansen

Hou jij ook van lekker dansen?

Ken je dat gevoel nog, hoe het voelt om te dansen? Dans werkt zo ontspannend

Dans waar is het goed voor?

Misschien heb je ooit wel eens dansles gevolgd en er enorm van genoten maar niet meer mee door gegaan? Of heb je lekker flink gedanst tijdens het uitgaan. Of misschien dans je nog steeds? Feit blijft dansen is enorm goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Dans heeft op meerdere vlakken een positief effect. Zoals het verminderen van depressie en het verbeteren van flexibiliteit, kracht en conditie. Maar wist je ook dat dans een positief effect heeft op je immuunsysteem? En wie wil er nu niet een goed immuunsysteem. De basis ligt in onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dans en beweging draagt hier een grote bijdrage aan. Door je immuunsysteem te versterken houd je je weerstand op peil, bovendien ben je beter beschermd tegen ziektes. Een gezonde levensstijl is daarbij heel belangrijk, dus dans en beweging kunnen daar goed aan bijdragen.

Redenen waarom dansen zo goed voor je lichaam en geest is

1 Dansen zorgt voor verbinding : 

Overal ter wereld wordt er gedanst. Dansen is een hele sociale gebeurtenis en over het algemeen een gezellige aangelegenheid. Iedereen deelt dezelfde passie wat ervoor zorgt dat er makkelijker contact gelegd wordt. Ook al dans je niet fysiek samen met elkaar in energie is er altijd die verbondenheid en een gedeelde passie verbind je met gelijkgestemden. Ook brengt dans je in verbinding met jezelf. Door je lichaam bewust te bewegen kun je door pijn en verdriet heen bewegen en door diepere lagen heen gaan waardoor je meer in contact komt met jou innerlijke bron.

2 Dansen (bewegen op muziek) helpt bij gewicht verliezen:

Mede omdat dansen het lichaamsbewustzijn verbetert en bijdraagt aan het fysieke zelfvertrouwen (mindset is heel belangrijk) Een danser verbrandt net zoveel calorieën als iemand die zwemt, wandelt of fietst. Nog een groot voordeel van dansen is dat je sneller een goede conditie opbouwt dan je denkt. Kortom, dansen is een goede work-out die je energie geeft en je kracht en uithoudingsvermogen verbetert. Persoonlijk dans ik ook liever dan dat ik ga joggen :-p

3 Dansen draagt bij aan lenigheid, kracht, conditie en lichaamshouding : 

Daarbij is het een goede cardio-oefening waardoor je je snel fit gaat voelen. De cardio-oefeningen zorgen ervoor dat de bloeddruk afneemt en de kans op een hartaanval verkleint. Je kunt dus met een gerust hart lekker bewegen op muziek 

4 Dansen maakt je gelukkig : 

Dansen verbetert het geheugen, balans, concentratie. Mede doordat bewegen op muziek zo’n positief effect heeft op de hersenen. Dansen vermindert stress en maakt je gelukkiger. Dansen is dus een heel mooi en gezond anti-stressmiddel. Als je danst wordt er endorfine aangemaakt. Een stofje dat ervoor zorgt dat je je blij en gelukkig gaat voelen. Daarbij neemt het stresshormoon cortisol tijdens het dansen af. Muziek speelt hierbij een grote rol.

5 Dansen vermindert angst en depressie:

Doordat je zo gefocust bent op het ritme van de muziek heb je geen tijd om stil te staan bij problemen. Oftewel, door vaak te dansen zal je meer ontspannen en gelukkiger worden. Het leert je omgaan met stress en het ontwikkelen van een positieve relatie met je lichaam

Dus ik zou zeggen. Knal lekker een muziekje aan en begin te dansen je zal zien hoe fijn het is om gewoon weer lekker op die manier in beweging te zijn. Het gaat er niet om hoe het eruit ziet maar om de beweging van binnen naar buiten.

Je kunt uiteraard ook lekker mee doen aan de Online Volle Maan Dans Meditaties

Of Kies 1 van de Modules met Dans Meditaties  die je krijgt opgestuurd en thuis in eigen tempo kan dansen.

Dans en Geleide Meditatie is namelijk een hele fijn combinatie, onderschat de kracht van mediatie niet, het kan heel saai klinken maar onderzoek heeft uitgewezen dat meditatie en mindfulness ontzettend krachtige tools zijn. Waarom meditatie en mindfulness zo goed zijn en waar allemaal goed voor is kun je hier lezen.

Lees hier de voordelen van Meditatie