Functionele buikpijn bij kinderen – Psychische oorzaken en impact

Functionele Buikpijn bij Kinderen is een veelvoorkomend en soms raadselachtig probleem. Vaak kunnen huisartsen geen fysieke oorzaak vinden voor de pijn, en dit kan zowel het kind als de ouders in een onzekere situatie brengen. Functionele buikpijn, zoals het vaak wordt genoemd, kan een enorme impact hebben op het welzijn en het dagelijks leven van een kind. Gelukkig zijn er manieren om kinderen te helpen bij het omgaan met deze pijn, en een van die manieren is door middel van Sound Journeys.

Wat is functionele buikpijn?


Functionele buikpijn is de term die wordt gebruikt om buikpijn te beschrijven waarvoor geen duidelijke lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Het is een complex probleem dat het dagelijks leven van een kind behoorlijk kan beïnvloeden, waaronder hobby’s, contact met vriendjes en vriendinnetjes, sport en het naar school gaan. Hoewel er geen definitief bewijs is voor een relatie tussen psychische problemen van het kind en functionele buikpijn, komen ze vaak wel naast elkaar voor. Maar wat kunnen we doen om kinderen te helpen?

Het biopsychosociale verklaringsmodel

Functionele buikpijn wordt beschouwd als een aandoening waarbij biologische, psychologische en sociale factoren samenkomen. Het ontbreken van een duidelijke fysieke oorzaak betekent niet dat de pijn niet reëel is. In feite kan de pijn zelfs worden verergerd door psychologische stress, angst en somberheid.

Een benadering die steeds meer erkenning krijgt in de behandeling van functionele buikpijn bij kinderen is het biopsychosociale model. Hierin wordt aangenomen dat er interacties zijn tussen biologische, psychologische en sociale factoren. Dit betekent dat het verminderen van psychische stress en het bevorderen van het welzijn van het kind een positieve invloed kunnen hebben op de buikpijn.

Eigen ervaring als ouder met functionele buikpijn

Zelf ben ik moeder van een dochter met functionele buikpijn, ik weet hoe wanhopig je als ouder kan voelen en daarom heb ik deze blog er ook aan geweid. Het begon bij onze dochter vanaf het moment dat ze naar school ging. In eerste instantie had ze vaak last hebben van wormen. De medicijnen die je daarvoor kunt krijgen werkte zelfs op een gegeven moment niet meer en zijn eigenlijk ook helemaal niet zo goed voor je darmen. Uiteindelijk heb ik gelukkig een natuurlijk middel gevonden (genaamd kiezelaarde, let wel op mogelijkheid voor voedselinname, 1 theelepeltje per dag voor een paar dagen, daarna kun je het preventief geven). Zorg er ook voor de je de poeder van de kiezelaarde niet inademt, voor je longen is het niet goed. Hoe het aan mij werd uitgelegd , is dat de kiezelaarde een micro-organisme is di e de wormpjes stuk maken, ik kan me zo voorstellen dat dit voor je longen niet goed is. Kiezel aarde heeft trouwens nog veel meer gezondheidsvoordelen, mocht je daar meer over willen weten kijk dan gerust de volgende video op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=hgSNOV2mj1U&ab_channel=Dr.EricBergDC Het is wel in het Engels, maar wel heel goed uitgelegd wat kiezelaarde allemaal voor jouw gezondheid kan doen.

Even terug komend op mijn dochter. De wormen gingen weg van de kiezelaarde en bleven er van weg, helaas bleef de buikpijn aanhouden.

In groep 3 begon het steeds extremer te worden en begonnen er steeds meer uiteenlopende klachten voor te komen. Zelf zo erg dat alles aan haar linker lichaam zeer ging doen en haar zicht ook slechter werd. Toen gingen de alarm belletjes steeds meer rinkelen. We hebben uiteindelijk bloed onderzoek gedaan en een kinderarts ingeschakeld. Ook van alles qua voeding geprobeerd. Medisch werd alles uitgesloten en de kinderarts bevestigde mijn vermoeden dat de klachten school gerelateerd waren. Hij zei “ik denk dat dit een vrije school kind is” . We hebben de stap naar een vrije school gemaakt. maar het mocht niet meer baten. Het kwaad was al geschied, er zat te veel stress in haar lichaam.

Toen de Corona tijd kwam, merkte we dat het ook niet alleen aan school lag maar ook aan de les stof die werd aangereikt. Zodra we de lesstof doornamen kwamen de klachten opzetten. ik herkende de klachten omdat ik zelf een burn-out had, dus je kan ook zo zien dat mijn dochter op 9 jarige leeftijd een burn-out kreeg. De functionele buikpijn heeft lang aangehouden en nog steeds kan bij spanning en stress de buikpijn op zetten.

Ik was zelf ook enorm veel bezig met uit mijn burn-out te klimmen en wat ik daar voor nodig had. Nu werd het een zoektocht voor ons samen en wat wij nodig hadden. daarbij hielp creatieve expressie enorm. Het was en is nog steeds enorm helend om creatief bezig te zijn. Je hebt geen woorden nodig om creatief bezig te zijn, gewoon lekker met de handen werken en je gevoel laten stromen van binnen naar buiten.

Dit is ook de inspiratie geweest om Sound of Joy & Happiness op te richten, een Muziek en Creatief Ontspanningscentrum voor creatieve en gevoelige volwassenen en kinderen. Uiteindelijk is Creatieve Expressie en Ontspanning natuurlijk een breed begrip. De tool die bij mijn dochter heel erg hebben gewerkt zijn: Kleien, tekenen, schilderen, dansen, klankschaalmassages, muziek, etherische oliën, sound journeys.

Inmiddels krijgt mijn dochter al 3 jaar thuisonderwijs. We hebben ons gericht op het welzijn van ons kind en niet op de schoolprestaties. De druk moest er af. En nu floreert ze zo mooi, ze past op honden, blinkt uit in dansen en andere vormen van creativiteit en is een echte toetsenbord Ninja.

Sound journeys voor kinderen

Een van de manieren waarop kinderen kunnen leren omgaan met de de functionele buikpijn en de psychische stress die ermee gepaard gaat, is door middel van Sound Journeys, 1 van de tools die ik ook bij mijn eigen dochter heb ingezet. Sound Journeys zijn audioreizen die speciaal zijn ontworpen om kinderen te begeleiden bij ontspanning en het beheersen van stress. Ze bevatten geleide meditaties, visualisaties en ademhalingsoefeningen die zijn verweven in een boeiend verhaal dat inspeelt op de belevingswereld van het kind.

De kracht van Sound Journeys kan kinderen helpen te ontspannen, hun emoties te begrijpen en zich bewust te worden van hun lichaam. Dit kan een waardevol instrument zijn bij het verminderen van psychische klachten die mogelijk verband houden met functionele buikpijn.


Hoe werken sound journeys?

Sound Journeys zijn als een reis naar een rustige en vredige plek waar kinderen kunnen ontsnappen en even weg kunnen van de dagelijkse stress en spanning. Door te luisteren naar het verhaal en de begeleide oefeningen, leren kinderen hun ademhaling te beheersen, spanning los te laten en zich te concentreren op positieve gedachten.

De verhalen in Sound Journeys zijn speciaal ontworpen om de verbeeldingskracht van kinderen te prikkelen. Ze nemen kinderen mee op avonturen waar ze kunnen ontspannen, zich veilig kunnen voelen en innerlijke rust kunnen vinden. Deze benadering is niet alleen plezierig voor kinderen, maar het kan ook helpen om psychische klachten te verminderen, het welzijn te verbeteren en te ontspannen bij functionele buikpijn.

Hoe sound journeys helpen bij buikpijn

Hoewel Sound Journeys geen directe behandeling zijn voor functionele buikpijn, kunnen ze wel een belangrijke rol spelen in het algemene welzijn van een kind. Door kinderen te leren ontspannen en om te gaan met stress, kunnen ze mogelijk beter omgaan met de pijn. Bovendien kunnen Sound Journeys bijdragen aan het verminderen van angst en somberheid, wat op zijn beurt kan helpen de algehele gezondheid te verbeteren.

Probeer het Zelf

Als ouder/verzorger, coach of begeleider kunt je Sound Journeys eenvoudig integreren in de dagelijkse routine van het kind. Je kunt samen luisteren naar de verhalen en de begeleide oefeningen volgen. Het kan een waardevolle manier zijn om quality time door te brengen met het kind terwijl je werkt aan het verbeteren van zijn of haar welzijn. Je kunt ook de audio opzetten zodat het kind op zichzelf kan luisteren, bijvoorbeeld gedurende een rust momentje op de dag of als bedtijd ritueel voor het slapen gaan.

Wil je Sound Journeys voor kinderen proberen en ontdekken hoe ze kunnen helpen bij buikpijn en psychische klachten? Hier vind je meer informatie en kun je onze Gratis Sound Journeys beluisteren: https://soundofjoyandhappiness.com/gratis-sound-journey-voor-kinderen-2/

Conclusie

Functionele buikpijn bij kinderen is een complex probleem, maar er zijn manieren om kinderen te helpen omgaan met de pijn en de psychische klachten die ermee gepaard kunnen gaan. Sound Journeys voor kinderen bieden een boeiende en effectieve manier om ontspanning, stressbeheer en welzijn te bevorderen. Door samen met je kind deze reizen te maken, kunt je een waardevolle bijdrage leveren aan zijn of haar algehele gezondheid en geluk.