Een Handpan kiezen


Een Handpan kiezen waar moet je nu op letten voordat je er 1 koopt ? Een Handpan is een kostbaar instrument hier wil je natuurlijk graag een weloverwogen keuze in maken.

Waar moet je op letten?

Er wordt helaas soms ook gewoon troep gemaakt in de Handpan wereld.
Maar er zijn gelukkig ook heel veel goede makers die echt verstand hebben van hun vak. En ik ben de geluksvogel die met 1 van deze makers mag samenwerken.
Ik kocht mijn allereerste Handpan in 2020 bij deze maker en ik was er zo tevreden over dat ik een samenwerking ben aangegaan. Zo weet ik zeker dat ik mijn klanten kan helpen aan een instrument die echt van goede kwaliteit is. Wil je alvast luisteren naar verschillende toonhoogtes dan verwijs ik je graag door naar onze website: https://soundofjoyandhappiness.com/handpan-winkel/


Als je een Handpan zou kiezen bij Amazone ziet dat kan ik je nu al verklappen koop deze niet. Ik wilde dit in eerste instantie ook eerst doen maar werd direct afgeraden door mijn muziek leraar. En ik ben blij dat hij dat toen heeft gedaan. En nu ik zelf een heel stuk verder ben in mijn reis met dit prachtige instrument voel ik me geroepen om jou ook voor bepaalde misstappen te behoeden.

Wat kost een Handpan ?

Een Handpan bij Amazone ligt meestal rond de 500 euro dus ik snap dat mensen daar in geïnteresseerd zijn. Helaas is dit vaak duurkoop en zeker als je er geen verstand van hebt. Dan kies je voor een Handpan die gewoon niet goed klinkt omdat ze niet goed zijn afgestemd zijn. Een valse Handpan klinkt gewoon echt niet fijn. Als je een kenner bent met een muzikaal gehoor zou je de gok nog kunnen wagen een valse noot deze proberen uit te tikken tot er wel het gewenste geluid uit komt.


In Nederland ligt een Handpan gemiddeld rond de 1450 euro. Bij Sound of Joy & Happiness kun je er 1 kopen vanaf 1000 euro. Waarom zou je kunnen denken? Omdat de maker in een land woont waar het levensonderhoud lager ligt, gelukkig heeft dat dus geen invloed op de kwaliteit. De instrumenten worden gemaakt met veel liefde, kennis en geduld. Ben je benieuwd naar de Handpannen van bij Sound of Joy & Happiness luister naar de verschillende toonhoogtes in onze online Handpan Winkel

Waarom is een Handpan zo duur?

Waarom is een Handpan zo duur? Omdat het maken van dit instrument een heel intensief en lang traject is. Als je een Handpan bij een goed maker koopt dan is het instrument handgemaakt en dat is gewoon niet goedkoop. Het voordeel is dat je wel een instrument hebt die heel lang mee gaat en prachtige zuivere klanken produceert.

Hoe wordt een Handpan gemaakt?

Dit instrument wordt gemaakt van 2 verlijmde stalen schalen. De maker hamert met de hand verschillende ronde vormen in de schalen die allemaal een eigen toon produceren en samen een toonladder vormen. De Handpan kan in verschillende toonhoogtes worden gemaakt en ook in verschillende frequenties zoals 432 Hz en 440 Hz

Wat is het verschil tussen 432 Hz en 440 Hz?

Hier kan een heel artikel op zich voor geschreven worden. Sommige zeggen dat de 440 Hz meer naar het hoofd gaat en de 432 Hz meer naar het hart. Ook wordt er gezegd dat vroeger de muziek altijd standaard in 432 Hz werd gemaakt en dit een veel betere invloed zou hebben op ons welzijn. Ik heb zelf geen vergelijkingsmateriaal maar ik heb wel een 440 Hz Handpan die absoluut mijn hart raakt en die van velen andere. De maker van Sound of Joy & Happiness kan de Handpan in zowel 432 Hz als 440 Hz maken. Wil je hier meer over weten neem dan even contact met ons op.

Wil je graag een video bekijken van een nummer die ik heb gemaakt genaamd ‘Step by Step’ en horen hoe en Handpan in 440 hz klinkt dan kan je die hier beluisteren.

Wat doet een Handpan? Hoe krijg je verschillende tonen uit een Handpan?

Een Handpan speel je met de toppen van je vingers, je raakt het instrument eigenlijk aan alsof het heet is door snel terug te trekken demp je het geluid niet en zal de toon mooi doorklinken. De 1 heeft het wat sneller door dan de ander maar iedereen kan het leren. Het is niet aan te raden om met stokjes te spelen, dit kan het instrument beschadigen waardoor de toon vals kan worden. Haal sieraden van je handen en vingers voordat je gaat spelen zodat je het instrument niet zal beschadigen. Kijk ook uit met lange kettingen die tegen het instrument kunnen komen tijdens het spelen en voor knoopjes aan je mouwen.

een-handpan-kiezen

Waar is een Handpan van gemaakt ?

Deze instrumenten kunnen gemaakt worden van verschillende soorten staal en metaal. De meest voorkomende zijn genitreerd staal, roestvrij staal en Ember steel. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten.

Handpan van Genitreerd staal:

Wanneer de Handpan wordt gemaakt van dit materiaal dan betekent dat er een coating op het staal wordt aangebracht waardoor het instrument niet gaan roesten.

Handpan van Roestvrij staal:

Er zijn ook Roestvrije stalen handpannen die resoneren nog weer net wat verder door dan de genitreerd stalen Handpannen. Ik heb zelf alleen genitreerd stalen Handpannen gehad en vind ze absoluut niet onder doen aan een RVS variant maar je hoort wel dat het weer anders klinkt. Een Roestvrije stalen Handpan koop je gemiddeld vanaf ongeveer 2000 euro.

Handpan van Ember Steel:

Dan heb je ook nog Ember steel. Dit staal heeft een amber kleurige uitstraling zoals de naam het al zegt en is ook gemaakt van Roestvrij staal. Het geeft ook weer een heel apart mooi geluid die net weer anders is dan de genitreerd stalen en gewone Roetsvrije stalen Handpan. Ik vind het lastig een geluid te omschrijven dus als je het wilt horen zoek dan zeker even op YouTube naar Ember steel Handpan. Wat er door spelers als geluid bij dit soort staal wordt omschreven is vaak “rond” en “minder wild”


Wat is de beste Handpan?

Het beste is dus in mijn opinie om geen Handpan te kopen uit China mits je dus een goede muzikant bent met een goed muzikaal gehoor en de gok aandurft. Verder zou ik goed opletten door te luisteren wat met jou resoneert. Kies een Handpan die met de Hand gemaakt is door een goede maker. Hier kun je verschillende Handpannen van goede kwaliteit beluisteren.

Hoe kies je een Handpan?

Je kunt het beste naar verschillende toonhoogtes luisteren (het liefste met oordopjes in of een koptelefoon op). Mocht je direct willen luisteren naar verschillende toonhoogtes ga dan zeker even naar onze online Handpan Winkel

Er zijn natuurlijk ook 2dehands mogelijkheden maar kijk ook hiermee uit dat er niet iets beschadigd is of een noot uit de toon is. Vaak kun je die wel weer laten stemmen. Vraag dan even aan iemand die er verstand van heeft om mee te luisteren of de tonen nog mooi zijn. Wat je ook zou kunnen doen is even zoeken naar een tuner app op je telefoon en dan per noten kijken of de noten nog kloppen er zijn ook gratis apps te vinden

Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg heb kunnen helpen bij je eerste oriëntatie voor een Handpan. Mocht je nog vragen hebben laat het dan gerust even weten in de reacties of door een contact formulier in te vullen.

Ook als je deze blog behulpzaam vond of wanneer je graag nog aanvullingen wilt laat het me dan even weten in de reacties.