Wat is lichaamsbewustzijn en hoe kun je dat vergroten?

Lichaamsbewustzijn is niet alleen het besef hebben dat je een lichaam hebt. Lichaamsbewustzijn is meer dan dat. Het is het bewustzijn wat er in en met je lichaam gebeurd. Sta je bewust in contact met jou lichaam? Luister je naar de signalen die je lichaam jou geeft. Zoals hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen en moe zijn. Durf je een stapje terug te doen wanneer deze signalen zich aandienen? Of stap je daar soms nog wel eens iets te makkelijk overheen? Omdat je het leven nu eenmaal doordraait en er zo veel verplichtingen en moeten dingetjes zijn waar je voor je gevoel aan moet blijven voldoen?

Wat is Lichaamsbewustzijn precies?

Lichaam, ziel en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze geest is zo enorm krachtig. Dat kan heel handig zijn, wanneer er bijvoorbeeld belangrijke beslissingen gemaakt moeten worden. Maar soms kan je hoofd ook een loopje met je nemen. Je gevoel is ook minstens zo belangrijk. Je gevoel, je lichaam kan je zo veel vertellen. Soms fluistert ze en als je er niet naar luistert gaat je lichaam schreeuwen, gewoon om je duidelijk te maken wat gezien en gehoord wil worden.

Wanneer je uit balans bent en je lichaam fluistert of zelf schreeuwt om de nodige aandacht. Je kunt last krijgen van allerlei (vage) klachten. Je kan stress ervaren, je futloos voelen, of zelfs oververmoeid, gespannen en pijnlijke spieren, een opgejaagd gevoel ervaren, de lijkt soms eindeloos maar de situatie is zeker niet uitzichtloos.

Luisteren naar de signalen van je lichaam

Gun jij jezelf wel regelmatig de nodige me-time?  Zelfzorg is belangrijker dan je soms kan beseffen. Toch wordt het vaak niet als prioriteit gezien. Totdat we niet anders meer kunnen en ons lichaam aangeeft “ tot hier en niet verder”.

Ook gezond eten, goed slapen en regelmatig bewegen zijn belangrijk aspecten om ons lichaam en geest gezond te houden. Maar als je uit balans bent zijn dit ook aspecten die juist heel moeilijk kunnen zijn om toe te passen.

Gelukkig zijn er veel manieren om je daarbij te ondersteunen. Het beoefenen van lichaamsbewustzijn doormiddel van Yoga, mindfulness, dans, meditatie, het zijn allemaal manieren om stil te kunnen staan in het hier en nu. Om jezelf die me time te gunnen en zelfzorg toe te passen zodat je fit bent en lekker in je vel zit om de dingen te kunnen doen waar jij blij van wordt.

lichaamsbewustzijn

Waar kun je terecht voor Lichaamsbewustzijn?

Dit benoemd te hebben kan ik je dan ook absoluut aanraden om een kijkje te nemen op deze: https://mindeventsfactory.com/ website waar heel veel van deze mogelijkheden samen komen.  Een platform waar je echt enorm veel kunt vinden als het gaat om lichaamsbewustzijn. Een plek waar je alles kunt ontdekken omtrent ontspanning en te verbinden met jezelf. Super handig als je niet wilt blijven watertrappelen maar gewoon een plek hebt waar je terecht kunt voor meer ontspanning en lichaamsbewustzijn. Tja en dit is een beslissing die je met je hoofd kunt nemen ;-P door gewoon even de klikken op de link en lekker rond te snuffelen wat dit heerlijk platform allemaal te bieden heeft. Er worden ook regelmatig nieuwe online cursussen op

aangeboden maar ook offline worden er zalige retraites aangeboden in Frankrijk, Dus als je echt even helemaal weg wilt en jezelf die me time gunt behoort een uitstapje ook tot de mogelijkheden. 

Verder kun je op dit platform ook de online dans meditaties volgen die ik zelf heb gemaakt en geef https://learning.mindeventsfactory.com/product/connect-with-souldance/

Wil je meer lezen over wat dansmeditaties voor jou kunnen betekenen? Lees daar dan hier meer over