Dans meditatie voor hoog sensitieve personen

Dans meditatie: een nieuwe ontdekking

Dansmeditatie voor hoog sensitieve personen: dans meditatie was een nieuw medium voor mij en het sprak mij meteen aan! Ik ben hoog sensitief en heb te maken gehad met terugkerende depressies en leef nu nog met chronische vermoeidheid. Wat mij heel erg helpt om mentaal gezond te blijven, is meditatie en beweging zoals wandelen. In het verleden deed ik aan stijldansen en streetdance en ook heb ik een aantal jaren elke week Zumba gedaan, maar het combineren van meditatie met beweging en dans was nieuw voor mij.

Mijn ervaring: de ‘Trust and Surrender’ dans meditatie uitproberen

Ik probeerde de Trust and Surrender dansmeditatie uit, omdat ik wel benieuwd was wat dans meditatie voor hoog sensitieve personen kan betekenen. Je kunt de dans meditatie gratis downloaden op deze website. Ik koos voor deze meditatie, omdat mijn woord voor het jaar 2024 overgave is. Ik wil graag leren meer te vertrouwen op de stroom van het leven. Ik zette de meditatie van ongeveer 20 minuten op mijn telefoon, zodat ik er met oordopjes in naar kon luisteren. Tijdens de dansmeditatie droeg ik gemakkelijke kleding en stond ik op kousenvoeten. Het voelde goed en heel aardend om te bewegen op voeten zonder schoenen.

De meditatie begint zoals veel andere meditaties met het focussen op je adem. Daarna vertelt Wendy heel beeldend hoe we op een eiland naar een grot lopen. Op de achtergrond hoor je rustgevende golven. Tijdens de meditatie hoor je drie verschillende muziekstukken met onder andere de Handpan. De klanken zijn heel intens en vibreren diep door in je lichaam. De uitnodiging is om te dansen op de muziek. Ik voelde intuïtief dat ik zacht golvend wilde bewegen. Ik maakte zachtjes met mijn heupen draaiende bewegingen en bewoog mijn armen losjes mee.

De rol van muziek en natuurelementen

Water speelt een belangrijke rol in deze dansmeditatie. Je hoort golven en waterdruppen. In de visualisatie hoor je ook over een waterbron. Het nodigt uit om je over te geven aan het geluid en daarmee je ook over te geven aan het leven. Om te kunnen dansen tijdens deze meditatie is ook vertrouwen en overgave nodig. Je geeft je over aan het moment en sluit de wereld even buiten. Ik deed dat wel met de gordijnen dicht, zodat de buren niet mee konden genieten.

Persoonlijke groei: verder dan de beweging

De dansmeditatie geeft je even een momentje voor jezelf. Het is anders dan een meditatie die je ’s avonds misschien doet om te kalmeren en de dag van je af te laten glijden. Een dansmeditatie is juist meer geschikt om je lichaam te activeren. Ik deed de meditatie daarom ’s ochtends. Door te dansen krijg je vanzelf meer energie en zin in de dag. De muziek gaf mij ook energie en zin om te dansen.

Mijn toekomst met dans meditatie: een onderdeel van mijn helingsproces

Ik ben zeker van plan deze dansmeditatie vaker te doen. Het lijkt me heel fijn op dagen dat mijn chronische vermoeidheid me parten speelt. Het brengt wat passie en enthousiasme terug in mijn dag. Over mijn ervaringen met hoogsensitiviteit, terugkerende depressies en chronische vermoeidheid en wat mij helpt om mentaal gezond te blijven, schreef ik het boek ‘Dit is niet wie ik ben’ (https://www.bol.com/nl/nl/p/dit-is-niet-wie-ik-ben/9300000154486777/?bltgh=mUeTheGjoBplKMsznfNPZQ.2_10.11.ProductTitle). Op mijn blog (www.geeskehogenhuis.nl) schrijf ik over mentale gezondheid en creativiteit.

dans-meditatie-voor-hoog-sensitieve-personen