Pijn bij liefdesverdriet

Pijn bij liefdesverdriet, hoe je door creativiteit en zelfliefde de weg naar heling vind.

Liefdesverdriet is een diep snijdende pijn. Gevoelens van rouw over wat niet meer is kunnen je overspoelen. Ik heb het meerdere malen mogen meemaken en ik zeg ‘mogen’ ondanks dat ik nu zelf midden in dit proces zit, omdat het ons ook zo veel leert. Over onszelf, over de ander, over diepliggende trauma’s en pijnen die gezien en gehoord willen worden.

In deze blog ga ik dieper in op deze onderwerpen en wat ik doe om mezelf te helen.

Zijn we echt ‘stuk’? De paradox van heling tijdens pijn bij liefdesverdriet.

Allereerst vind ik helen al een lastig woord, alsof we stuk zijn en er iets gemaakt moet worden. Eigenlijk zijn we naar mijn idee al heel en bestaan we allemaal uit onvoorwaardelijke liefde. Bovendien is onze gedachten over dat we stuk zijn en dat er iets geheeld moet worden nou ook niet bepaald helpende gedachtes. Maar ja aan de andere kant nu ik midden in het proces van rouw en pijn bij verlies zit voelt het toch wel degelijk of er iets stuk is. Daarbij worden er oude pijnstukken aangeraakt.

Ik wil je laten weten dat als je in het proces zit van liefdesverdriet zit of er aan denkt om je relatie met je huidige partner te verbreken dat je niet alleen bent en ik hoop je in deze blog een hart onder de riem te steken.

Er is niet zo maar 1 manier om hier doorheen te komen. Er is geen heilige weg en de weg is ook zeker niet netjes en clean. De weg kan voelen als een golfslagbad waar je in zit. Twijfels, schuld, af gescheidenheid, verlating het kan allemaal naar boven komen en elk stuk wat je ooit eerder hebt gevoeld wordt hierdoor weer opnieuw aangeraakt.

Zeker als je in het proces zit om de keuze te maken of je nog wel verder wilt met je partner kan doodvermoeiend zijn. Als iemand anders die keuze maakt is het ergens misschien zelf, nou ja wil niet zeggen makkelijker, maar je hebt iig geen keuze. Je moet het er mee doen. Maar als jij de keuze moet maken voel jij je al gauw de boosdoener. Degene die jullie stuk maakt, os als je een gezin hebt net als ik zelf dat jij degene bent die zijn gezin uit elkaar scheurt.

pij-liefdesverdriet

Ik wil je laten weten dat die gevoelens er mogen zijn. Ze mogen ook omarmt worden en er zijn. Maar weet ook dat het maar 1x kant van het verhaal is. Je staat niet voor niks op deze tweesprong. Er is veel gebeurd en ja er is nog heel veel liefde anders was je niet zo in de twijfel modus van niet weten waar je nou goed aan doet beland. Maar je weet ook dat er iets schuurt en schaaft. . Je hebt begrip voor de ander en zijn/haar situatie en daarom blijf je waar je bent. Maar dat zorgt ook voor onrust en steeds meer onbegrip naar elkaar toe.  Het kan zijn dat je beland in heel veel onderzoek naar de ander doen. Dit gebeurde mij, andere meningen en projecties waren niet helpend en zorgde er voor dat ik een label aan de ander wilde hangen. Ik kan daar spijt van hebben maar aan de andere kant heeft het me ook gebracht waar ik nu ben en veel bloot heeft gelegd. Als je een label wil gaan drukken op de ander blijf je bovendien ook weg bij wat er van binnen bij jou gebeurd. Wat mij heel erg heeft geholpen waren de woorden van een wijze vrouw die tegen mij zei: ‘Je bent zo met hem bezig, maar wat heb jij nodig? En waar ligt jou grens’ ?

De weg van loslaten, het verwerken van een relatiebreuk vol herinneringen en opnieuw gemis.

Door dat steeds weer helder te krijgen heb ik toch de moeilijke beslissing moeten nemen. In eerste instantie was dit de keuze om iig apart van elkaar te gaan wonen, maar op het punt van vertrek kwamen we beiden tot de conclusie dat het beter was de relatie te verbreken. Ik heb zo ontzettend veel gehuild om hem af te zetten bij zijn nieuwe woning en enkel een paar spullen. Ik voelde me schuldig om hem daar achter te laten en met mijn dochter terug naar huis te rijden. Terugkomend in een leeg huis vol met herinneringen van 10 jaar lang.

Het opruimen van deze spullen was al een proces op zich. Door al die herinneringen heen gaan heeft me heel wat tranen en een watterig hoofd bezorgt. Owh wat miste ik mijn maatje en soms nog steeds.

We hebben zelfs nog even een moment gehad dat we op elkaar opnieuw aan het terug vinden waren en ja met veel commentaar van andere, maar ook dit was ons proces. We deden het op onze manier, dat hebben we altijd in onze relatie gedaan en dus ook later uit onze relatie. Dat voelde dan weer als een verbinding en heeft me ook geholpen om ondanks de meningen van anderen die soms echt pijn deden mijn eigen hart te blijven volgen. Ookal zou die daarna opnieuw gebroken kunnen worden (And boy it did) maar ik voelde op dat moment ‘dit heb ik nodig’.

Na de 2de breuk ging ik opnieuw door het hele proces heen en voelde ik opnieuw de pijn bij liefdesverdriet. Alsof ik weer helemaal op het begin van onze breuk stond. Dat was echt niet fijn, maar ik wist ook dat ik dit van te voren wist en het nu mocht dragen.

Als je relatie op een gegeven moment heel zwaar was en je de relatie hebt verbroken kan je afwisselend gevoelens hebben van opluchting en een diep gemis. Het komt en gaat met golven. Maar weet er is niets wat jij niet kan dragen. Er is geen bepaalde manier van rouw, Van het verwerken van alles wat voorbij komt. Pijn bij liefdesverdriet gaat gewoon diep.

Wat mij heel erg helpt zal ik nu ook met je delen.

De kracht van muziek en leegte, ruimte maken voor pijn bij liefdesverdriet, heling en zelfaanvaarding.

Op dit moment bijvoorbeeld is dat mijn dochter bij pappa is. Ik heb vanmorgen een Sound Journey mogen geven, ben terug thuis gekomen en voelde gelijk de leegte. Geen man… en nu ook geen kind. Oef dat doet zeer, maar ook ruimte, ruimte om alles te laten onstaan wat wil ontstaan. Van te voren onderweg naar huis probeerder ik te bedenken waar ik zin in had. Ga ik schilderen? opruimen? studeren?  Lezen? Aan mijn website werken? De mogelijkheden waren oneindig, Todat ik ineens een liedje van ‘When you believe’  van Whitney Joustin kreeg doorgestuurd. Vervolgens bleef spotify andere liedjes afspelen. Ik begon mee te zingen, mee te schreeuwen, te huilen, tijdens de afwas en het maken van mijn lunch. Snotterende tranen en een halve wc rol verder… had ik een hele playlist klaar die ik ‘healing’ heb genoemd. Je kunt het luisteren via deze LINK.

Tja rouwen, helen het is geen pretty proces. Het gaat met veel gesputter en gestotter. Soms loopt het ineens super lekker. Dan denk ik heerlijk, maar voel het ook alsof ik het niet allemaal kan hebben. Ik had zo graag gewild dat het lekker liep en in verbinding met mijn partner zou zijn, maar dat is nu eenmaal niet het geval.

Aanvaarden wat is en zoals Els van Steijn in haar boek ‘de fontein’ omschrijft ‘durf jezelf schuldig te maken’. In mijn ogen bestaat er geen schuld maar ja toch heb ook ik last van deze gevoelens. Deze gevoelens van schuldig maken omschrijft zij ook als iets wat voorkomt in je familiesysteem. Soms moet je jezelf schuldig maken om het jezelf goed te laten gaan. Echt een super interessant boek die je enorm helpt om grip op je leven te krijgen en bepaalde patronen te doorbreken. Omdat ik nog midden in dit proces zit wil ik daar niet te veel over uitwijken. Maar ik kan je het boek zeker aanraden. Je kunt het bestellen via deze link

Creatieve expressie als heling: Hoe dans, meditatie en zelfzorg helpen bij persoonlijke groei

Zelf heb ik al eerder in mijn burn-out proces en het burn-out proces van mijn dochter (die zij op 9 jarige leeftijd kreeg) ontdekt hoe ontzettend helend creatieve expressie is. Het is wat anders dan pijn bij liefdesverdriet maar ook daar ervaar je stress en zit je niet lekker in je vel. Voor creatieve expressie heb je geen woorden nodig, het stroomt gewoon van binnen naar buiten zodat je ontlading ervaart. Dit kunnen enorm veel vormen van creatieve expressie zijn Zoals nu, dit uittypen is ook al heel helend en ik vind het ook creatief. In dit geval geef ik dus wel woorden aan wat in mij leeft, maar je kunt ook schilderen, kleien, haken, breien of bijvoorbeeld dansen. Door mijn passie voor muziek en dans zijn zo de dans meditaties ontstaan.

Dans meditatie is een bijzondere vorm van mediteren, vooral als je iemand bent die last heeft van veel gedachtes, een vol hoofd die altijd AAN staat. Dan is stil zitten en proberen aan niks te denken en op die manier mediteren best lastig. Dans meditaties bieden hierin uitkomst. Ze helpen je uit je hoofd meer in je lijf te zakken en zo blokkades op te heffen zodat alles weer beter kan gaan stromen. Trauma’s liggen vaak ook opgeslagen in ons lichaam. We kunnen met onze mindset veel doen maar ons lichaam wil ook wat.

Bovendien kom je letterlijk in beweging en kan het je aanzetten om ook zelf een creatieve creatiekracht te ervaren, zodat jou manier van creatieve expressie kan komen.

Al zeg ik het zelf, maar ook de 100derden vrouwen die ik al heb mogen helpen met de dans meditaties, ze zijn een absolute aanrader Of je nu pijn bij liefdesverdriet hebt. uit een narcistische relatie komt, de druk van de huidige maatschappij soms super overweldigend vind, dans meditaties gaan je helpen om weer meer in balans te komen. Je kunt verschillende dans meditaties bekijken via deze link en er 1 op gevoel uitkiezen.

Ben je nog niet helemaal overtuigd, dan kun je via deze link een gratis dans meditatie downloaden.

Verder wil ik zelf ook nog meer werken aan mijn familiesysteem. Hoe ben ik hier terecht gekomen? Waarom doe ik wat ik doe? En hoe kan ik het toch nog wat beter of anders doen. Want laten we eerlijk zijn, het ligt niet alleen aan de ander.

Ook ga ik in relatie therapie bij Relatie en Co die ook online werken, wat voor mij heel fijn is en me veel reistijd scheelt. Het is een relatietherapie puur voor mezelf. Bij relatie therapie kun je denken aan therapie waarbij je beiden werkt aan de relatie. In dit geval gaat het om een therapie waarbij ik werk aan de relatie met mezelf en ieder ander.

Verder voel ik ook dat ik iets met EMDR mag gaan doen en wil ik ook bindweefsel massage doen om afvalstoffen beter af te voeren.

Het is een hele lijst zo en ik wil ook niet te veel tegelijk doen dus voor nu is dit waar ik me momenteel op richt.

Daarnaast probeer ik mezelf zo vele mogelijk te voeden met gezonde voeding buiten dat ik natuurlijk ook wel eens een wijntje drink, voor de gezelligheid en ook wanneer ik me gewoon echt zo klote voel dat ik ergens ook het scherpe randje er ff af wil hebben. Ik weet het geen duurzame oplossing maar ook ik ben mens.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunne helpen met waar je ook staat op dit punt in je leven. En als je het allemaal ff niet meer weet en ook een persoonlijke hart onder de riem wil hebben, schroom dan niet en stuur mij een berichtje. Via het contact formulier kun je mij een berichtje sturen en ik zal je zo snel mogelijk antwoorden.

Lief mooi mens, heb het goed, en voel alles, het mag er allemaal zijn. Het maakt ons mens. Knal die playlist aan of andere muziek. Dans, heel en doe wat jij voelt op dit moment nodig te hebben. Niemand anders kan dat voor jou bepalen.

Express Yourself

Relax yourself

Liefs Wendy,

Soul Musician – Creatieve Transformatie Mentor – (Visual) Storyteller – en bovenal eeuwige student en genieter van het leven